ABD, Türkiye’nin En İyi Dostu Olduğunu Gösterdi..

Şu ABD çok iyi bir müttefik (!) Arızalı uçakları Türklere vermeyelim diye, parasını bile aldıkları uçakların kazığından dost Türkleri korudu…..ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, yeni nesil F-35 savaş uçaklarının teslim alınması sürecini, bir üretim hatası sebebiyle dondurulduğunu açıkladı. (12.04.2018) Pentagon ve üretici firmanın uçaklardaki paslanma sorununun maliyetinin kim tarafından karşılanacağı konusunda anlaşamadığı belirtildi. Pentagon’un yeni uçakları teslim almayı reddettiği ifade ediliyor. Gecikmenin proje ortağı diğer ülkeleri de etkileyebileceği belirtiliyor.

F-35 uçaklarında kullanılan yazılımların 31 kez iyileştirilmiş olmasına karşın, bazı kilit öneme sahip kusurların şimdiye kadar hala düzeltilemediği kaydedildi. Ayrıca F-35’lerde tespit edilen ve uçakların savaştaki kullanımını etkileyebilecek yaklaşık Bin kusurun hala giderilmediği vurgulandı.

Uçaklara havada yakıt takviyesi yapılamadığını, teknik sorunların ‘havadan havaya’ ve ‘havadan karaya’ füzelerinin fırlatılmasını olumsuz etkilediğini, pilotların kullandığı kasklardaki sayısal ekranların hatalı çalıştığını, arıza tarama aygıtlarının ise bazı sistemleri fiilen normal çalışsa da ‘arızalı’ olarak gösterdiği bildiriliyor. F-35 uçaklarının 18 yıla uzayan tasarım aşamasının sonuna gelinmesi için araçların yoğun testlerden geçirilmesi gerekiyor.

Raporu hazırlayan uzmanlar, söz konusu testlerin 2020 ye kadar tamamlanacağına şüphe ile bakıyorlar. F-35 programı ABD’ye yaklaşık 1,5 trilyon dolara mal oldu. ABD’li uçak üreticisi Lockheed Martin’in 19 yıldır üzerinde çalıştığı F-35’ler, teknik hatalar nedeniyle ABD Başkanı Donald Trump da dâhil olmak üzere birçok kişi tarafından eleştirildi. F 35 lerin hataları, 2017 den bu yana giderilebilmiş değil.

2017 de bu hatalar hakkında görevinden ayrılan ABD Savunma Bakanlığı Deneyler Bürosu Direktörü Michael Gilmore‘un “Yüzlerce kritik hata, F-35’in tam kapasiteli savaş makinesi olmasına izin vermiyor” dediği raporunda, “Bugün itibariyle, F-35’in hiçbir modifikasyonu savaşta güvertedeki silahları kullanamıyor” ifadeleri yer alıyor.(https://breakingdefense.com/tag/michael-gilmore/)

Bunun yanında; National Interest yazarlarından Dan Grazier ise şöyle yazmıştı.(https://www.star.com.tr/…/f35-savas-ucagi-hakkinda…/) “Yeni uçak, seleflerinin sahip olduğu manevra kabiliyetine sahip değil. Süpersonik hızlardaki uçuş parametreleri kabul edilemez durumda. Hız vektörünü değiştiren aerodinamik kuvvetler araca etki yapıyor. Üstelik F-35 hava savaşında tamamen çaresiz çünkü, mevcut işletim sistemi sadece iki ‘havadan havaya’ füzesiyle çalışabiliyor.”Dan Grazier’e göre; “ALÇAK İRTİFADA UÇAMIYOR” : Büyük umutlar bağlanan uçağın daha önce karadaki operasyona destek için kullanılmasının planlandığını hatırlatan uzman, “Ama kısa süre sonra uçağın alçak irtifada uçamadığı, yazılımının ise 4 namlulu GAU-22/A topuyla baş edemediği ortaya çıktı” dedi.Uçak gemisi için geliştiren F-35 modifikasyonun da askerleri hayal kırıklığına uğrattığını anlatan Grazier, “USS George Washington uçak gemisinde yapılan deneyler sırasında kabul edilemez dikey titreşimin tespit edildiğini” belirterek, “Pilotların kafası ışığa çarpıyordu.“”Maliyeti çok yüksek olan kasklar bile onları morluklardan kurtaramadı” diye yazdı.

“EN BÜYÜK SORUN MALİYETİ” En büyük sorunun F-35’in maliyeti olduğunu ifade eden Grazier, “Deney uçuşunun 1 saatinin ABD’li vergi mükelleflerine olan maliyeti 44 bin dolar. Uçuş bu kadar pahalıyken pilotlar, gereken becerileri elde etmek için yeterince zaman bulamayacak” yorumunda bulundu.”https://www.star.com.tr/…/f35-savas-ucagi-hakkinda…/https://www.star.com.tr/…/f35-savas-ucagi-hakkinda…/

F-35 savaş uçağı hakkında flaş iddia | STAR

Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın