Vatikan’da Yeni Papa Seçimi Nasıl Yapılır?

Genç papaz, Seçilen Papa’nın erkek mi, kadın mı olduğunu kontrol ediyor.

Papalık seçimi sonrasında genç bir papaz, koltuğun altındaki oyuktan papa adayının genital bölgesini eller ve beklediğini bulunca gür bir sesle “Testiculos habet et bene pendentes” (onun sarkık testisleri var) diye bağırır ve Yeni Papa’nın erkekliğini ilan ederdi. Buna diğerleri hep birlikte “Habe ova noster papa” (Babamız erkek) diye cevap verirlerdi. Sonra neşe içinde papa seçiminin vaftiz törenine geçilirdi. Böylece seçilmiş Papa’nın kadın olup olmadığının testi (?) yapılmış oluyordu.

Yeni Papaların erkeklik testine tabi tutulmalarının garip bir hikayesi vardır.

“Papaların Katolik inancı gereğince kadınlarla ilişkiye girmeleri yasak olmasına rağmen aşklarıyla ve gayrımeşru çocuklarıyla tarihe geçmiş Papalar vardır. Ama en ilginci Vatikan’ın yüzkarası olarak görülen ve varlığı tarihten silinmeye çalışılan ‘Kadın Papa’ Joan’dır. 

Katolik kilisesi’ni yüzyıllardır rahatsız eden hikayenin kahramanı Joan, ingiliz bir ailenin kızı olarak Almanya’da doğmuştur.  Zeki bir kız olan Joan, kadın olmasının kendisine avantaj sağlamadığını düşünür. 12 yaşına geldiğinde; erkek elbiseleri giymeye ve erkek çocuk gibi dav­ranmaya başlar. Asıl hikaye ise Joan’ın Hristiyan misyonerlere katılmasıyla başlar.” 

Joan, din ve felsefe öğrendikten sonra tıp bilgisiyle vebayı ve bazı hastalıkları iyileştire­bilmektedir. Hac yolculuğuna çıkar ve Roma ya ulaşır. Kendisini John Anglicus ismiyle, erkek kılığında tanıtan Joan, Benedictine Manastırına girer. 

Roma’da bilgisi ile kısa sürede ismini duyurur, rahip ve kardinallerin de bulunduğu geniş bir çevre edinir. Okuduğu mühandisliğe ait kitaplardan öğrendiği bir mekanikle kendiliğinden kapanan kapı yapabilmektedir. Bunlarla dikkatleri üzerinde toplar.

johanna’ yı Gut hastası olan Papa’nın tedavisi için saraya getirirler. Papa’yı iyileştirir ve danışmanlık görevine getirilir.

Papa IV. Leon’un sağlığı bozulmaya başlayınca kardinaller, papalığa en layık kişi olarak onun adını dillendirmeye başlarlar. 

853 senesinde Papa Leon ölünce yerine kilise dışından bir kişi olmasına rağmen, Joan se­çilir. Ve 8.Joan adıyla göreve başlar. Papalık seçiminin halkın oylarıyla gerçekleştiği 9 yy da johanna papa olarak seçildiğinde ilk yaptığı icraat, kızlara yönelik bir okul projesidir. 8. Joan 2 sene 7 ay 4 gün boyunca Papalık tahtında otu­rur. 

Hizmetkarlarından biriyle ilişkisi olan Joan hamile kalır. 855 yılında Aziz Petrus Kilisesi’nin dışında kortej halinde yapılan dini tören sırasında doğum sancıları başlar, çocuğunu doğurur ve kadın olduğu ortaya çıkar. Coloseum ile St. Clement kilisesi arasındaki “Via Sacra” (kutsal yol) denen dar bir yolda doğum yapmıştır.

Bu olaydan sonra Papa Joan’ın başına neler geldiği ve nasıl öldüğü konusunda çeşitli riva­yetler bulunmaktadır; bazı yazarlar öfkeli kalabalık tarafından parçalandığını, di­ğerleri ise Roma sokaklarında atlara bağlanarak sürüklendi­ğini söylerler. Bazı tasvirlerde ise asıldığı resmedilmiştir.

Ölümünden sonra doğum yaptığı yere gömülür. Bu­raya dikilen mezar taşında “Petre, Pater Patrum, Papisse Prodito Partum” (Baba, babaların babası, Kadın Papanın ço­cuk doğurma ihaneti) yazıldığı ileri sürülmektedir. 

Papalar geleneksel ayinleri esnasında Romada yürürken daima bu noktada caddeden dö­nerler, bunun olaya duyulan nefretten do­layı yapıldığına inanılmaktadır .

Joan’ın adı, hem kadın cinsiyetinden, hem de olayın çirkinliğin­den dolayı, papalar listesinden silindi. 

Papalar geleneksel ayinleri esnasında Romada yürürken daima bu noktada caddeden dönerler, bunun olaya duyulan nefretten do­layı yapıldığına inanılmaktadır.

Bazı yazarlar “Kadın Papa” olayının efsane olduğunu, “erkek kılığında gezen kadın azizler şeklindeki klasik Hristiyan geleneğin­den” doğduğunu, bazıları ise hiçbir kaynakta yer almadığını ve tüm hikayenin Protestan Kilisesi tarafından uydurulmuş bir efsane olduğunu belirtiyorlar.

Ancak bazı gerçekler var ki; olayın doğruluna karine olmaktadır.

1-                     Siena katedralinin ortasında legal tüm papaların büstü bu­lunmaktadır. Johannes VIII ün büstü 1600 yılına kadar Leo IV ile Benedict III ün arasında dur­maktaydı, bu tarihte Papa Clement VIII onun kaldrırılmasını emretmiş ve yerine Papa Zachary’ inki hemen konmuştur.

2-                   İtalya’ da “La Sedia Gestatoria” denen ünlü porfiri koltuğunun varlığıdır. Bu kırmızı mermer koltuk, şimdi Vatikan müzesindedir. Bir değer benzeri koltuk, Napolyon tarafından çalınmış ve rivayete göre Louvre (Luvr) müzesine konmuştur. Bu koltukların oturak yerleri oyuktu ve her ikisinin de 1099 (Paschall II ve 1513 (Leo X) arasında papaların atanma töre­ninde kullanıldığı bilinmektedir.

3-                   Resmi papalık ayinlerindeki yol, Joan’ ın doğurduğu yerden kaçınmak amacıyla değiştirildi. Dönüşün baş­ladığı bu noktada caddede küçük bir kilise vardı ve resmi adı “Bakireler Şapeli” olmasına karşın, popüler ismi “Kadın Papa Şapeli” dir

“Kadın Papa” olayının yazarları ve sinemacıları da cezbettiğini görüyoruz. Sadece 20. yy da 6 hikaye ve oyun yazılmış. 

Son yıllarda gösterime giren “Pope Joan” filmi Vatikan’ın tepkisini çekmiş bulunuyor. Buna rağmen İtalyan izleyicilerin büyük ilgisini çekmeyi ba­şarmış.

Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın