SUUDİ ARABİSTAN, Türkiye’den mal almayacaklarına dair Tüccarlardan Taahhüt alıyor..

Suudi Arabistan 22-23 Eylül 2020 tarihlerinde büyük Tüccar ve Sanayacileri Ticaret Odalarında topladı. Şirket Yetkililerine;

1-Bu ay sonundan itibaren Türkiye ile hiçbir ticari münasebet ve muamelede bulunulmayacak,

2-Daha önce yapılmış anlaşmalar yıl sonuna kadar sonlandırılacak,

3-Bu hususların yerine getşirilmesi için her şirket taahhütname verecek,

4-Bu hususlara uymayan şirketler cezalandırılacak, hususları tebliğ edildi.

Yıllardır Türkiye ile çalışan, Türkiyede yatırımları olan, Suudi Arabistanda taahhüt almış ve iş yapmakta olan Türk şirketlerinin ortakları bu duruma itiraz ederek, bunun hem Ülkeye hem de şirketlere büyük zarar vereceğini söyledilerse de, Ekim sonu tarihi, ancak yılsonuna kadar uzatıldı.

Aslında bu konuda 2019 da Suudi Odalar Birliği (Council of Saudşi Chambers-CSC) Başkanı Sami bin Abdullah Al-Obaidi, odalara Türkiye ile ticaret yapmamalarını, Türkiye’de yatırım yapmamaları için ikazda bulunmuştu. Ancak bu seferki kadar bağlayıcılığı yoktu.

1-Bilindiği üzere; Türkiye’nin en büyük Otomobil Üretim firması TOYOTA-SA’daki Sabancı Holding’in hisselerin alan Suudi Abdul Latif Jameel-A.L.J Grup TOYOTA TÜRKİYE’nin tek sahibi oldu. Toyota’nın dünyadaki en büyük distribütörü konumunda olan Grup aynı zamanda Daihatsu ve Lexus markalarının da global olarak en büyük satıcılarından biri.

2-Aynı grubun, Türkiye’de kurduğu ALJ Finansal Hizmetler A.Ş. ve ALJ Finansman A.Ş. (ALJ Finans), Mayıs 2011 itibarıyla faal..

3- 2009 da NUROL Holdingin %51 hissesi olarak kurulan Savunma Şirketi FNSS, Suudi Arabistan Ordusunun önemli tedarikcilerinden biridir. Ayrıca; NUROL Holding, Riyad’da Suudi Devletine ait MUC Al-Kharj tesislerinde savunma sanayi üretimi yapıyor. 200 den fazla çalışanı olan bu tesiste Suudi Arabistan Kara KUvvetleri için M113 araç modernizasyonu proğramı devam ediyor.4- Kaşıkcı olayı sebebiyle Suudi-Türkiye siyasi ilişkileri gerilirken, NUROL Holding Suudilerin gözde Türk şirketi olarak devam etti. 2019 da Suudilerle RIXOS Turizm yatırımı için ALJ Group ile anlaşmalar yapıldı.

4- Kaşıkcı olayı sebebiyle Suudi-Türkiye siyasi ilişkileri gerilirken, NUROL Holding Suudilerin gözde Türk şirketi olarak devam etti. 2019 da Suudilerle RIXOS Turizm yatırımı için ALJ Group ile anlaşmalar yapıldı.
5-2015 Temmuzunda 2,3 milyar $ Mekke Metronun 2 hat ihalesini Ortak Girişim Grubu ile birlikte KOLİN İnşaat aldı.
6-Ekim/2016 da Suudi Enerji, Endüstri, ve Doğal Kaynaklar Bakanı Al-Fatih, ARAMCO’nun 18 Türk şirketi ile SAUDİ 2030 VİZYONU kapsamında Mutabakat zaptı imzaladı. ARAMCO CEO su Amin Nasser “Türk Şirketleri ile çalışmayı dört gözle beklediklerini” ifade etti. Bu mutabakat, Türk Firmalarına ARAMCO’nun çeşitli projelerinde ihaleye girme hakkı veriyordu. Türk Şirketleri:(TAV-ENKA-İLK-STFA-NUROL-FERNAS-YÜKSEL-KOLİN-YAPI MERKEZİ-DORCE-DOĞUŞ-ÜSTAY-TACA-ZAFER-METAĞ-GAP-AGE)
7- AL-BARAKA Suudlu Salih Kamil’e, TÜRKİYE FİNANS İSE Şeyh Abdullah Bahamdan’in sahibi olduğu Suudi Arabistan’ın en büyük bankası The National Commercial Bank’a (NCB) SATILDI.
8-Suudi Arabistanda 660 milyon $ yatırımı olan 203 Türk şirketi var.
9-Ticaret Bakanı PEKCAN’ın açıklamasına göre; 2019 da Türkiye’de 425 Suudi firması var. Iraklıların ise, 2.751, Suriyelilerin ise 15.159 firması var.
10- 20-22/Kasım/2019 da TURSAP EXPO 6.TÜRK-ARAP YAPI, İNŞAAT MALZEMELERİ FUARINA 500 arap yatırımcı katıldı.

Bunlar sadece benim hemen bulabildiklerim. Aslında Suudi Arabistan’ın birçok şehrinde daha birçok işşcilerimiz ve firmalarımız var. KAŞIKCI OLAYINI ellerine-yüzlerine bulaştırdıkları gibi, TÜRKLERE BOYKOT meselesinden nasıl sıyrılacaklar bakalım..
S.ARABİSTANDA BİR ALIŞKANLIK VAR: Bir Suudi şirketi bir ihaleye teklif verdiği zaman, sanki o ihaleyi almış gibi hemen mobilyaları değiştirir, yeni malzemeler alır. İhaleyi alamasa bile yaptığı harcamaya pek acımaz. Buna ben Suudi Arabistanda bulunduğum uzun seneler hep şahit oldum.
Hayırlısı OLsun…

Saudi Arabia pressuring local businesses not to trade with Turkey

Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın